Open/Close Menu Európska sieť profesionálnych pneuservisov
dovolenka autom rodina dievčatá

Cestovanie na dovolenku autom alebo lietadlom? 

Jedna vec je v letných horúčavách istá: výlet. Samozrejme, každý si vyberá cieľ podľa vlastného vkusu: do prírody, do vzdialených miest alebo dokonca k moru. Ale keď ide o vzdialenejšie destinácie, hneď sa vynorí jedna otázka: máme ísť na dovolenku lietadlom alebo autom ? V našom dnešnom článku hľadáme odpoveď. 

Večný súboj: auto vs. lietadlo 

Radosť z lietania nás sprevádza približne od 70. rokov minulého storočia. Vtedy to skutočne prekvitalo a mohli ste lietať slobodne bez akýchkoľvek kontrol a obmedzení, ktoré poznáme dnes. Mohli ste si kúpiť letenku, ako keby ste si kupovali lístok na autobus alebo vlak. Autá sú tu s nami o niečo dlhšie, takže sa časom aj zmenili. 

Oba spôsoby dopravy majú svoje výhody aj nevýhody. Môžu byť rovnako pohodlné, časovo a finančne efektívne a flexibilné. Záleží len na tom, aký je váš cieľ a ako sa tam chcete dostať. Tu je päť kritérií, podľa ktorých zistíte, či sa oplatí vziať si na dovolenku auto. 

dovolenka autom rodina dievčatá

1. Náklady na cestu 

Nízkonákladové letecké spoločnosti každoročne lákajú cestujúcich na lacné letenky: 30 eur do Milána, 70 eur do Štokholmu, ale na iný kontinent môžete letieť aj za menej ako 200 eur. Samozrejme, ide o naozaj výhodné ponuky. Pokiaľ si k tomu nepripočítate 35 eur za kufor alebo 15 eur za sedadlo, pretože na výlet idete len raz za rok. Potom sa nemusíme prispôsobovať, však? 

Aj na letisko sa treba nejako dostať. Ak to robíme autom, je dobré mať so sebou šoféra, ktorý nám auto odvezie späť, pretože parkovanie nie je jednoduché. To isté platí aj pri ceste späť. Ale samozrejme si môžeme vybrať aj taxík. Takto nás cesta pre jednu osobu stojí takmer 200 eur (cesta tam a späť). 

Samozrejme, v prípade auta musíme brať do úvahy aj peniaze na benzín – na 1000 kilometrov to môže byť pokojne stovka na auto, ktorá sa rozdelí na niekoľko ľudí. Bolo by potrebné zohľadniť aj používanie auta – jeho amortizáciu, ale to sa nedá presne naplánovať. Nemali by sa vynechať ani diaľničné nálepky, no s dlhším prejazdom sa dá lepšie cestovať a viac ušetriť. Za batožinu však nemusíte platiť, takže aj pri plne naloženom kufri je cena 0 €. 

Pokiaľ ide o náklady, záleží na tom, či idete von autom a kam a koľko z vás sa ide odreagovať. 

2. Čas cesty 

Z hľadiska času cestovania môžeme spraviť priblížné porovnanie lietania a šoférovania. Je fakt, že lietanie je oveľa rýchlejšie ako jazda autom (v priemere môžete prejsť “len” 80-120 kilometrov za hodinu). Musíte však cestovať na letisko, odbaviť sa a odísť a stráviť polhodinu na terminály. Ak sme mali zapísanú batožinu, musíme čakať aj na ňu. 

Cesta autom je z hľadiska organizácie oveľa časovo úspornejšia ako let. Nakladanie a vykladanie je rýchle a jednoduché. Bonusom je aj to, že auto nemá meškanie a nie je viazané na cestovný poriadok, je úplne pod našou kontrolou. 

3. Pohodlie a flexibilita 

Počas letu sa snažia, aby ste sa cítili pohodlne. Existuje však pevný bod, odkiaľ a kam priletíte – v oboch prípadoch je to letisko. Zadávanie údajov, kontroly, to všetko je otrava, najmä pre viac ľudí. S vaším autom môžeme ísť tam, kam chcete a čo vám možnosti umožňujú. Diaľničným ekvivalentom letiskových kontrol je prekročenie hraníc, ak idete do krajiny mimo EÚ. 

Aj keď sedieť 8-10 hodín na jednom mieste nie je veľká zábava, cesta autom ponúka množstvo odbočiek. S deťmi môže byť veľkou výhodou aj to, že sa nemusíte prispôsobovať 200 ďalším ľuďom a máte vlastné súkromie vo vnútri vášho “domu” (auta). 

4. Zábava 

Ak si zvolíte auto, môžete si byť istí, že budete mať viac zážitkov. Zatiaľ čo vo vzduchu toho veľa neuvidíte, dovolenka autom bude zaručene výletom sama o sebe. Môžete si urobiť odbočky, ktoré by ste pri lietaní minuli. 

Okrem množstva zážitkou je zmena postupná, takže si ľahko zvyknete na nové prostredie, zatiaľ čo pri lietaní vzlietnete v letných horúčavách a pristanete v úplne inej krajine. Letný vánok, vystrčenie ruky z okna a obzeranie sa okolo seba sú súčasťou duchovnej cesty pri šoférovaní. 

5. Bezpečnosť 

Z hľadiska bezpečnosti vyhrávajú lietadlá. Hoci každá správa o havárii lietadla je skľučujúca, autá havarujú častejšie, ale je pri nich menej ľudí. Jazda na cestách však nikdy nebola bezpečnejšia. Mnohé technológie a systémy pracujú na tom, aby sme sa bezpečne dostali z bodu A do bodu B. 

Mám ísť na dovolenku autom alebo lietadlom? 

Je ťažké robiť závery, pretože záleží na tom, ako, koľko ľudí, na ako dlho a kam ide. Lietanie umožňuje rýchle cestovanie, ak dokážete zabiť čas v mŕtvych časoch pri dlhom čakaní. Je tiež lacnejšie a pohodlnejšie na dlhšie vzdialenosti, najmä ak si beriete len batoh. 

Ak sa zdržiavate v okruhu 1500 km a záleží na cene, dovolenka autom bude pre viacero ľudí cenovo výhodnejšia. Pre auto sa rozhodnú aj rodiny s deťmi a tí, ktorí chcú mať na cestách viac zážitkov. 

mladá rodina na dovolenke autom

Predtým, ako si vezmete auto na dovolenku…  

Predtým, ako sa vydáte na dovolenku autom, oplatí sa vaše auto pripraviť. Preto sme pre vás pripravili krátky zoznam vecí, ktoré by ste mali skontrolovať, než sa vydáte na cestu. 

  • Kvapaliny. Ak ste už dávno nevymenili chladiacu kvapalinu, je čas skontrolovať, či sa motor nezačne počas stoviek kilometrov prehrievať. Taktiež sa uistite, že je motor správne naolejovaný v motore dosť oleja a to kontrolou hladiny oleja, a nevynechajte ani ostrekovače čelného skla.   
  • Svetlomety a žiarovky. Môžu sa ľahko prepáliť, preto ich vždy nechajte vymeniť. 

  • Tlak v pneumatikách. Je dobré skontrolovať ich pred dlhou cestou, pretože nízky tlak môže spôsobiť prezutie pneumatík

    vyššiu spotrebu auta a rýchlejšie opotrebovanie dezénu. Pred kontrolou počkajte, kým pneumatiky nevychladnú. 

  • Hĺbka dezénu pneumatík. Zárezy a drážky behúňa by mali byť hlboké aspoň 1,6 mm. Ak sa blíži k tejto hodnote, mali by ste investovať do novej sady pneumatík, pretože vaše staré letné pneumatiky nemusia vydržať.  

  • Opotrebovanie pneumatík. Skontrolujte, či na behúni nie sú iné typy opotrebenia. Ak je stred alebo okraje pneumatiky opotrebované vo väčšej miere, pneumatiky by mali byť premontované v pneuservise. Poškodenie bočníc môže byť  je dôvodom na kontrolu u mechanika. 

  • Akumulátor. Vybitá alebo nedobíjajúca sa batéria môže ľahko spôsobiť nepríjemnosti a dodatočné výdavky počas cesty.

  • Lekárnička. Nielenže je to zákonná požiadavka, ale môže zachrániť aj život. Hoci by ste ju nikdy nemali potrebovať, skontrolujte jej existenciu a dátum platnosti. Vezmite si so sebou pitnú vodu – nezaberie veľa miesta a mali by ste sa vždy  budete sa môcť hocikedy napiť a umyť si ruky.  

  • Typ pneumatiky. Ak v lete stále používate zimné pneumatiky, doslova pálite peniaze. Pneumatiky s mäkkou zimnou zmesou sa rýchlo opotrebúvajú, na letnom asfalte sa roztápajú a zvyšujú riziko nehody. Uistite sa, že na cestu ideme idete s letnými pneumatikami. 

Ak ste si prešli zoznam a našli všetko v poriadku, nezostáva vám nič iné, len začať  našu  vašu dovolenku autom a vychutnať si jej špeciálnu atmosféru. 

Copyright © 2015-2019 Point S Slovakia s.r.o.
Všetky práva vyhradené.

logo-footer