Open/Close Menu Európska sieť profesionálnych pneuservisov
škola šmyku pneumatiky jazda

Keď sadáme do auta, bezpečnosť je našou prioritou. Počas štúdia sa dozvedáme, že pred vyrazením by sme mali okrem mnohých iných vecí vykonať aj test bŕzd a skontrolovať stav pneumatík. Aby ste mohli bezpečne a sebaisto jazdiť za každého počasia, musíte mať správne vodičské zručnosti a skúsenosti. V dnešnom príspevku na blogu sa pozrieme na to, prečo sa oplatí otestovať každú situáciu bez rizika. Inými slovami, akú dôležitú úlohu môže zohrávať škola šmyku pri rozvoji vašich zručností.  

Čo je to a na čo slúži? 

Ak hovoríme o športe, rozdiel medzi tréningom a samotnou súťažou najlepšie ilustruje, o čom je škola šmyku. Musíme si vyskúšať svoje schopnosti na špeciálne navrhnutých tratiach a môžeme to robiť bez rizika. Nemôžete si tu spôsobiť nehodu ani zranenie. Naše telo to však nevie. Hormóny v našom tele a mozgu fungujú rovnako a sme vystavení rovnakému stresu ako v skutočnom živote. Ale skúsenosti, ktoré tu získame, sa nám vryjú do pamäti. Inými slovami, keď sa s týmito situáciami stretneme na ceste, bude to pre nás jednoduchšie, pretože sa môžeme vrátiť k našim skúsenostiam. Budeme mať silné, zažité spomienky na to, čo robiť a ako reagovať, aby sme si neskomplikovali už aj tak kritickú situáciu. Môžeme si vyskúšať svoje zručnosti pri brzdení, prechádzaní zákrut, jazde v protismere, ako aj na mokrej vozovke. 

škola šmyku pneumatiky jazda

Je to plytvanie peniazmi? 

Možno jazdíte už desaťročia a považujete to všetko za zbytočné. Pre vás je škola šmyku ako jazda na motokáre. Je to podobné ako jazda autom, ale nie je to tak. Ak si to myslíte, potom vás musíme konfrontovať so šokujúcou pravdou. Napriek desiatkam rokov skúseností pravdepodobne každý deň robíte technické chyby, ktoré treba opraviť. A príležitosť, ako je táto, by vám v tom mohla výrazne pomôcť a možno vás jedného dňa práve táto malá oprava zachráni. Predpokladám, že nemáte vo zvyku slalomovať alebo núdzovo brzdiť na klzkých cestách pre vlastné pobavenie. Dúfam, že to nerobíte v dopravných situáciách, ale dôležitá otázka znie, kedy ste niečo také museli urobiť? Možno nikdy. Ale keď sa tak stane, čo urobíte? Budete improvizovať? 

Je tu možné všetko? 

Hlavnou úlohou školy šmyku je pomôcť vám naučiť sa limity. Limity vašich vlastných schopností, vášho vozidla a vašich pneumatík. A že ich môžete bezpečne prekročiť. Pretože sa vám nič nestane. V kontrolovaných, bezpečných podmienkach si môžete vyskúšať, čo sa stane, keď už nemáte kontrolu nad vozidlom. Nenarazíte do kamenného múru ani do auta pred vami, “len” skončíte v mieste kde by ste narazili. Po čase strávenom na skúšobnej dráhe budete mať oveľa lepší cit pre drobné znaky v správaní vášho vozidla, na ktoré si musíte dávať pozor. V aute sa potom budete cítiť istejšie. Ak nahliadnete viac do svojho vnútra, uvedomíte si aj to, že najistejší ste na cestách, ktoré poznáte. Poznáte takmer každý orientačný bod, kadiaľ každý deň chodíte. Napriek tomu štatistiky ukazujú, že práve tam máte najväčšiu pravdepodobnosť nehody. Práve preto, že si myslíte, že vás tu nič neprekvapí. 

škola šmyku pneumatiky jazda

Nedá sa nahradiť iným 

Mnoho ľudí si myslí, že školy šmyku neponúkajú nič výnimočné. Na mokrom asfalte môžete jazdiť kdekoľvek, takže to nie je potrebné. Veľmi sa mýlia. Trate sú navrhnuté a postavené odborníkmi presne tak, aby simulovali dopravné situácie s maximálnym realizmom. Prúd vody neprichádza na správne miesto a čas náhodou. Rovnako ako existuje dôvod, prečo dráha trhá len ľavou stranou vozidla. Všetko je to urobené tak, aby vás čo najlepšie pripravilo. Na väčšine tratí ste počas testovania v neustálom kontakte s inštruktorom, ktorý vám dáva okamžitú spätnú väzbu, aby ste mohli pri ďalšej jazde napraviť prípadné chyby. Celá vec je vzrušujúcejšia, ak ju vnímate ako hru a nie ako “povinné” bezpečnostné cvičenie.  

Investícia do seba 

Možno ste sa nad touto otázkou nikdy predtým nezamýšľali. Napriek tomu je škola šmyku investíciou. Keď si kúpite lístok, rozvíjate sa. Vytvárate bezpečnejšiu verziu seba samého. Ak ste uvedomelí, nechodíte k zubárovi, keď vás bolí zub, ale preventívne. Je to niečo veľmi podobné tomuto procesu. Pripravujete sa, keď vám nič nie je. A vaše pneumatiky v tom hrajú dôležitú úlohu. Zohrávajú tiež veľkú úlohu pri príprave a dosiahnutí dokonalej reakcie. Vaše vlastné schopnosti sú zodpovedné len za 50 % vášho úspechu. Ďalších 50 % tvoria technické parametre, kde veľký význam majú pneumatiky, ktoré si obujete na auto. A práve tu zohrávajú kľúčovú úlohu dôvody, prečo by ste si mali vybrať pneumatiky vhodné pre dané počasie a ročné obdobie. 

Škola šmyku ako skúška 

Správy o testoch sú medzi motoristami veľmi obľúbené. Mnohé z nich si môžete prečítať na našej stránke. Nedávno sme napríklad navštívili Rakúsko a mnohí z vás si prečítali tento príspevok. Ak urobíte to isté, je to skvelé. Teoreticky je to pre vás výborná príprava, ale nestačí to. Vo svojom vedomí viete, čo musíte urobiť. Mnohokrát však prevezme kontrolu naše podvedomie a nerozhodujeme sa podľa toho, čo vieme, že bude správne, ale podľa toho, čo cítime, že bude správne. Preto je dôležité prekonať tieto nevedomé činy vedomými skúsenosťami. Uvediem príklad: Čo by ste urobili, keby vaše auto dostalo na mokrej vozovke šmyk? Prirodzene by ste okamžite zatiahli brzdy, aby ste auto zastavili. Tým však vytvoríte blokádu, čo znamená, že sa budete šmýkať ďalej so stojacimi kolesami a bez kontroly nad autom. Je to správne rozhodnutie? 

škola šmyku pneumatiky jazda

Každá maličkosť sa počíta 

Môžete povedať, že je rozdiel v tom, ako sedíte v aute? Alebo ako držíte volant? To všetko má však významný vplyv na bezpečnosť vás a osôb, ktoré s vami cestujú. Zo zistení z roku 2019 vyplýva, že vodiči na Slovensku majú vážny problém so správnym brzdením. Nešlo o zistenie novinára, ale manažéra Centra bezpečnej jazdy. Ďalším dôležitým zistením bolo, že nikto nedokáže zvládnuť krízovú situáciu bezchybne na prvýkrát. To znamená, že to nedokážete ani vy. 

Rozhodli ste sa? 

Samozrejme, možno máte pocit, že teraz nie je ten správny čas. Alebo to môžete odložiť, pretože teraz nie je až také dôležité rozvíjať tieto vodičské zručnosti. To je úplne v poriadku, škola šmyku nie je povinná, hoci si myslíme, že by mohla byť. Ale jazda so správnymi pneumatikami sa očakáva, a to podľa pravidiel aj podľa vás. Ak teda nezačínate s učením, začnite s údržbou. Na jar prejdite na letné pneumatiky a na jeseň na zimné. Odbornú pomoc v tejto oblasti vám poskytnú naši vyškolení kolegovia kdekoľvek v krajine. A ak sú vaše pneumatiky zastarané, vymeňte ich včas. Skôr než sa to pokazí. 

Copyright © 2015-2019 Point S Slovakia s.r.o.
Všetky práva vyhradené.

logo-footer